Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΣΥΝΘΕΤΗΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Χρίστος Θεοδώρου

 

"Αγαπώ τη θεατρική συνθήκη, αγαπώ το θεατρικό κλίμα και τους ανθρώπους του. Εκεί νιώθω οικεία, ζεστά και ελεύθερος να εκφραστώ. Αγαπώ, επίσης, την ιερατική σιωπή των θεατών την ώρα που συμβαίνει η θεατρική πράξη, η οποία είναι απόλυτα συγγενής με τη μουσική πράξη", μου είπε ο Χρίστος Θεοδώρου και εγώ ένιωσα, διαβάζοντας το κείμενό του, ότι όσα μου περιγράφει χωράνε σε μια μεγάλη και ολόκληρη ζωή.

 

Γράφω μουσική για θέατρο τα τελευταία 12 χρόνια, έχω γράψει για 35 περίπου παραστάσεις και είμαι ευγνώμων. Ευγνώμων γιατί χάρη σ' αυτό έχω αναπτύξει μία μουσική ευελιξία, που μόνο οι ρυθμοί του θεάτρου μπορούν να προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια, τις μουσικές μου για το θέατρο τις συνθέτω στις πρόβες -αναφέρομαι στην πρώτη τους μορφή φυσικά- με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη παρόντες. Αυτό είναι μεγάλη ευτυχία, γιατί η μουσική που γεννιέται εκείνη την ώρα, περιέχει και την ενέργεια των ανθρώπων, που συμμετέχουν στην παράσταση. Αυτές είναι οι πιο ζωντανές, οι πιο ευτυχισμένες μου στιγμές. Με τον τρόπο αυτό, σπάνια η μουσική βγαίνει “εκτός” του κλίματος της κάθε παράστασης.

Η μεγάλη μου αγάπη είναι το μουσικό θέατρο, εκεί νιώθω την απόλυτη ελευθερία σαν συνθέτης, η μουσική κατ' ουσίαν σκηνοθετεί και πλάθει τους χαρακτήρες. Έχω συνθέσει και παρουσιάσει 4 καινούρια, πρωτότυπα ελληνικά μιούζικαλ: ”Προς Κατεδάφιση’’ του T.Williams σε λιμπρέτο Διαμαντή Γκιζιώτη (2008),’ ’ο Ευτυχισμένος Prince’’ του Οscar Wilde σε λιμπρέτο Χρήστου Κανελλόπουλου (2009), ‘’η Μικρή Σειρήνα’’ σε λιμπρέτο Θοδ. Εσπίριτου (2012).

Το πιο πρόσφατό μου είναι ‘’Τα Μάγια της Πεταλούδας’’ του F.G.Lorca, σε λιμπρέτο Μιχάλη Γελασάκη και σκηνοθεσία Νικολέτας Ξεναρίου, που παίζεται την φετινή σεζόν στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι, κάθε Σαββατοκύριακο, όπου παίζω ζωντανά. Φέτος, έχω την χαρά να παίζω και στους ‘Ήρωες’’ της Ελένης Γκασούκα, στο Μικρό Παλλάς, ενώ έγραψα τη μουσική για την παιδική παράσταση ‘’Βατραπουνζέλ’’ σε σκηνοθεσία Ειρήνης Αλεξίου, που παίζεται κάθε Σαββατο στο θέατρο ‘’Πόλη’’.

Με την Βικτωρία Ταγκούλη, η οποία είναι η φωνή που με εκφράζει απόλυτα-έχουμε κάνει τρεις δίσκους μαζί και πολλές συναυλίες. Την άνοιξη, που μας έρχεται, θα παρουσιάσουμε μια μουσική παράσταση με δική μου μουσική, η οποία θα είναι ‘’θεατρικά’’ στημένη, στο θέατρο 104, σε σκηνοθεσία του νέου σκηνοθέτη- ηθοποιού Οδυσσέα Κωνσταντίνου.

Αγαπώ τη θεατρική συνθήκη, αγαπώ το θεατρικό κλίμα και τους ανθρώπους του. Εκεί νιώθω οικεία, ζεστά και ελεύθερος να εκφραστώ. Αγαπώ, επίσης, την ιερατική σιωπή των θεατών την ώρα που συμβαίνει η θεατρική πράξη, η οποία είναι απόλυτα συγγενής με τη μουσική πράξη.

 

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO