Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 19/1/2015

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

O Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής

 

O Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής…

 
1. Ο «Γλάρος» του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου, έχει ξεκινήσει από τις γιορτές πρόβες, έτσι ώστε αρχές Μάρτη να παρουσιαστεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η Κοραλία Καράντη, ο Γιάννης Βούρος, ο Χρήστος Σιμαρδάνης, ο Μιχάλης Συριόπουλος, η Άννα Ευθυμίου, ο Κώστας Σαντας, η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, σε ένα κλασικό κείμενο, που θαρρώ πως η πόλη αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον!

2. Η «Αυτοκρατορία» του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, ξεκινά παραστάσεις από αυτή τη Τρίτη στις 16.00 στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. 12 άνθρωποι μας βάζουν σε μια θεατρική εμπειρία, αλλιώτικη από τις άλλες. Ο Γιώργος Κολοβός, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, ο Μιχάλης Σιώνας, ο Ορέστης Χαλκιάς, η Εύα Σιμάτου, η Μαρίνα Χατζηιωάννου και πολλοί ακόμα, δίνουν σάρκα και οστά στο παιχνίδι εξουσίας έρωτα. Δύση ηλίου, τροπή ζωής. Για να δούμε….

3. Ο Γιώργος Κιμούλης, μόλις χθες, ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις του «Party Time», στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Η Θεσσαλονίκη, από το πρώτο βράδυ, μέχρι το χθεσινό, αγκάλιασε με θέρμη και χειροκρότησε δυνατά, τη παράσταση που παρουσίασε ο θεατράνθρωπος που πιάνει το σφυγμό της κοινωνίας. Υπήρξε μια παράσταση-μπουνιά στο στομάχι. Ένα κείμενο ανατριχιαστικά σημερινό. Μια άρτια πολυπρόσωπη παραγωγή, με έναν καθηλωτικό Γιώργο Κιμούλη. Τελευταία ευκαιρία, για τους Αθηναίους, στο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ, σήμερα-αύριο και Τετάρτη.

4. Στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, συνεχίζονται οι παραστάσεις του «Περπατώ εις το δάσος». Γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο, από το να πάρεις παρέα το λιλιπούτειο «φιλαράκι» σου, να επισκεφτείς τη παιδική παράσταση που σκηνοθέτησε η Στέλλα Μιχαηλίδου, με τον ταλαντούχο Γρηγόρη Παπαδόπουλο και έναν πενταμελή θίασο, με ζωντανή μουσική. Κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί.

5. Η «Ντόλυ, η προξενήτρα» σκίζει στο θέατρο ΑΛΙΚΗ. Το κέντρο της Αθήνας, δεν πτοείται στάλα θεατρικά, με τη κωμωδία που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Σταύρος Σβήγκος, Γιάννης Σαρακατσάνης και η Ρένια Λουιζίδου με τη guest εμφάνιση της, απογειώνουν μια ευφρόσυνη δουλειά, που σε ταξιδεύει και ξεχνιέσαι από όλα για δυόμιση ώρες!

6. Εξαιρετικά συνεχίζει για δεύτερη χρονιά και η Κάτια Δανδουλάκη, στο θέατρο που φέρει το όνομα της, με το «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε». Δανδουλάκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Τάσος Κωστής, Ελένη Κρίτα, Παντελής Καναράκης και βεβαίως η απολαυστική «Ρουμάνα νοσοκόμα» της Τζόυς Ευείδη. Η υπογραφή των Ρέππα-Παπαθανασίου, επαληθεύει το αστραφτερό της «σφραγίδας» τους.

7. Φέτος, με το «ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ» παράσταση των ίδιων σεναριογράφων, στο θέατρο ΒΕΜΠΟ, απέδειξαν τη σπουδαιότητα γραφής τους σε μια μουσική παράσταση, που διαφέρει από ότι έχετε δει έως σήμερα. Ένα κωμικό μελόδραμα, μπολιασμένο με ελληνικό πεντάγραμμο και μια αισιόδοξη Ελλάδα, να ανατέλλει μέσα από «καταραμένους» ήρωες. Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ορέστης Τζιόβας, Κατερίνα Κούκα, Σοφία Βόσσου, Στέλιος Διονυσίου, Μπέτυ Μαγγίρα, Βάσω Λασκαράκη και Ευθύμης Ζησάκης.

8. Η Μπέτυ Αρβανίτη, φέτος στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, κάνει τη διαφορά με το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου. Η Τέχνη και η αγάπη για το σανίδι σε όλο τους το μεγαλείο.

9. Τα λόγια του Τάσου Λειβαδίτη ηχούν τελευταία στα αυτιά μου…. «ξαναγύριζα στον αληθινό κόσμο, αλλά εκεί κανείς δε με γνώριζε. Σαν τους θαυματοποιούς που όλη τη μέρα χάρισαν τ’ όνειρα στα παιδιά και το βράδυ γυρίζουν στις σοφίτες τους πιο φτωχοί κι απ’ τους αγγέλους. Ήτανε πάντοτε αλλού.Και μόνο όταν κάποιος μας αγαπήσει, ερχόμαστε για λίγο. Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί.»

10. Για τη σκέψη της Παρασκευής, τη σύνεση του Σαββάτου, το βόλι της Κυριακής…. «Δώσ’ μου το χέρι σου φυσάει, δώσ’ μου το χέρι σου."….

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO