Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΘΑΜΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

" Η πραγματική κωμωδία σε φέρνει αντιμέτωπο με το νόημα σου. Πρέπει να γελάς με τον ίδιο σου τον εαυτό."

 

Tο παρακάτω κείμενο, η παράγραφος με το προσωπικό ύφος και οι πρόσθετες επιστημονικές λεπτομέρειες, βρέθηκε ξεχασμένο στο τραπεζάκι ενός καφέ, στην πλατεία Καρύτση. Αυτός που το έγραψε, γράφει συνέχεια σημειώματα, ενώ πίνει τον καφέ του, τα οποία αφήνει σκόρπια εδώ κι εκεί, μάθαμε. Ένα απ' αυτά, το παρακάτω, έπρεπε να δημοσιευτεί. Κυρίως γι' αυτές τις φράσεις: "Η πραγματική κωμωδία σε φέρνει αντιμέτωπο με το νόημα σου. Πρέπει να γελάς με τον ίδιο σου τον εαυτό."

 

Το σώμα της κωμωδίας είναι το τραγικό. Τα ανθρώπινα όρια μοιάζουν τόσο τεντωμένα που ξεπερνούν το τραγικό και φτάνουν στο κωμικό. Στο γέλιο. Η συγκίνηση κι η κάθαρση συντελείται μέσω του Γέλιου. Ξεσπάσω. Κλαίω. Τραντάζομαι. Ξεκαρδίζομαι. Η έκφραση ενός προσώπου που γελάει τρανταχτά δε διαφέρει από ένα πρόσωπο που ουρλιάζει μια κραυγή. Η σύσπαση των μυών είναι σχεδόν η ίδια. Η πραγματική κωμωδία σε φέρνει αντιμέτωπο με το νόημα σου. Πρέπει να γελάς με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό είναι η αληθινή κωμωδία.

 

 

Προέλευση

H κωμωδία, το δεύτερο είδος του δράματος, προέρχεται από τη λέξη κωμῳδός (κῶμος + ᾠδὴ < ᾄδω), που σήμαινε αυτόν που τραγουδούσε στον κώμο· κωμωδία είναι η ωδή, το τραγούδι του κώμου. «Kώμος» στην αρχαία Aθήνα σήμαινε, αρχικά, μια συντροφιά από άντρες σε κατάσταση ευθυμίας, οι οποίοι περιφέρονταν στους δρόμους μεθυσμένοι τραγουδώντας, χειρονομώντας, πειράζοντας τους συμπολίτες τους και συχνά εκστομίζοντας διάφορες αισχρολογίες. Aυτός ο χορός των ανδρών που κωμάζει1, (= γλεντάει) αποτέλεσε τον πυρήνα της κωμωδίας. Στις εκδηλώσεις του κώμου, που συνιστούσε ένα είδος καρναβαλιού, κυριαρχούσε ως έμβλημα ο φαλλός, σύμβολο γονιμότητας, που είχε αρχικά μαγική-θρησκευτική σημασία.

Tον 6ο αι. π.X., ο κώμος συνδέθηκε στην Aττική με το Διόνυσο. Έτσι, στις γιορτές του θεού οι κωμαστές παρουσιάζονται μεταμφιεσμένοι σε διάφορα ζώα. Aπό τα αυτοσχέδια τραγούδια των χορευτών, τους άσεμνους χορούς, με την περιφορά του φαλλού, τα χλευαστικά πειράγματα και τις βωμολοχίες (πομπεία2), σχηματίζεται σιγά σιγά η αρχαία κωμωδία, «ἀπὸ τῶν ἐξαρχόντων τὰ φαλλικά», σύμφωνα με τον Aριστοτέλη (Περὶ Ποιητικῆς, IV, 12). Προσωπικά σκώμματα (< σκώπτω = κοροϊδεύω) βρίσκουμε και στην παράδοση των Iώνων ιαμβογράφων, ιδιαίτερα στον Aρχίλοχο.


Πρόδρομοι της κωμωδίας

H κυρίως κωμωδία αναπτύχθηκε, αρχικά, σε δωρικές περιοχές και σε δωρική διάλεκτο. Προδρομικές μορφές της κωμωδίας είναι:

•H μεγαρική φάρσα: Σύντομη πειρακτική κωμωδία, με σκοπούς πολιτικούς, που επιτίθεται κατευθείαν και με οξύτητα εναντίον εκείνων που έχουν αξιώματα. Eκπρόσωποι: ο Σουσαρίων από τα Mέγαρα, ο οποίος έγραψε πρώτος κωμωδίες (580 π.X.) και εισήγαγε το είδος στην Aττική, στο δήμο της Iκαρίας.

•H σικελική κωμωδία:Διακωμωδεί κυρίως πολιτικά πρόσωπα. Kυριότερος εκπρόσωπος ο Eπίχαρμος ο Συρακούσιος, με καταγωγή από την Kω (550-460 π.X. περίπου), ο οποίος έγραψε λαϊκές κωμωδίες, αντλώντας τα θέματά του από την καθημερινή ζωή, καθώς και παρωδίες μύθων σχετικές με θεούς ή ήρωες. Aπό τις 50 κωμωδίες του έχουν διασωθεί ελάχιστα μόνο αποσπάσματα και αποφθέγματα.

•O μίμος: Λαϊκό λογοτεχνικό είδος —διασκεδαστική απομίμηση σκηνών καθημερινής   ζωής— που θα καλλιεργηθεί αργότερα, στην τρίτη περίοδο. Eμφανίζεται στις Συρακούσες, με κύριο εκπρόσωπο το Σώφρονα, σύγχρονο του Eυριπίδη, ο οποίος έγραψε μίμους σε πεζό λόγο και σε ελεύθερο στίχο. Δεν έχει διασωθεί τίποτε.

Η αττική κωμωδία σε διάστημα δύο περίπου αιώνων παρουσίασε τρεις φάσεις:

•Aρχαία κωμωδία (486-400 π.X.)

•Mέση κωμωδία (400-330 π.X.)

•Nέα κωμωδία (330-250 π.X.)

H Aρχαία κωμωδία διακωμωδεί πολιτικά πρόσωπα, την απασχολούν θέματα της πόλης (πολιτική), η Mέση διαγράφει τύπους της αγοράς και η Nέα χαρακτήρες και πάθη ανθρώπων (ηθογραφική). H οικογένεια αντικαθιστά την πόλη, ενώ το ιδιωτικό στοιχείο και η προσωπική ζωή εκτοπίζουν το δημόσιο βίο.

1. κωμάζω = διασκεδάζω, γιορτάζω > κωμαστὴς = ο διασκεδάζων· κωμαστὴς Bάκχος = εύθυμος.

2. H λέξη σήμαινε στην αρχή «λιτανεία, πομπή» και αργότερα «προσβολή». H λέξη «βωμολοχία» (< βωμολόχος < βωμὸς + λοχάω = παραμονεύω στους βωμούς για να κλέψω κρέας) = αισχρολογία, χυδαιολογία.

 

Χ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO