Της Χρύσας Φωτοπούλου
Στην αίθουσα κάνει κρύο. Λειτουργεί αιρ-κοντίσιον με δροσερό αέρα. Η Χριστίνα φοράει το μπουφάν της. Κάτι σημειώνει στη γλώσσα των φωτιστών. Κάθομαι στις τελευταίες θέσεις. Ο Αλέξανδρος Κοέν μιλάει με τον Λοϊζο, τον υπεύθυνο ήχου. "Λοϊζο, πιο δυνατά!". Κάποια στιγμή τα 'χασα. Το επώνυμο του αγαπημένου μου συνθέτη είναι το μικρό όνομα ενός νέου ανθρώπου που ακούμε μόνο τη φωνή του γιατί βρίσκεται πάνω, στο ηλεκτρολογείο.
Οι άνθρωποι της σοφίτας, οι δύο οικογένειες των Εβραίων, βρίσκονται με τα ρούχα τους, χειμωνιάτικα, ευρωπαϊκά ρούχα του '40, στον κήπο του Χυτηρίου. Μέχρι να ξεκινήσει η πρόβα. Η Σταυρούλα Μάκρα, με τα σοσόνια, τα μαύρα παπουτσάκια με το λουράκι είναι ίδια η Άννα Φρανκ. Αν βγει έτσι, όπως είναι, έξω στην Ιερά Οδό να πάει μέχρι το περίπτερο, θα προκαλέσει ένα ωραίο σοκ σε όλους τους οδηγούς αυτοκινήτων που θα κοιτούν μια αυτήν μια την αφίσα με την πραγματική Άννα. Ακόμη και τα μαλλιά με τη χωρίστρα, που δεν είναι ακριβώς στο πλάι. Ή ο Γιάννης Νταλιάνης. Ζεστός, οικείος και ευγενικός σαν τον Ότο Φρανκ, τον αγαπημένο πατέρα της μικρής συγγραφέα.
Το αιρ-κοντίσιον χαμηλώνει. Η πρόβα αρχίζει. Η κρυμμένη ζωή στη σοφίτα. Οι σελίδες του ημερολογίου σε ακριβή στιγμιότυπα. Φωνές, πρόσωπα, ήχοι, παύσεις, σκέψεις, σιωπές, συναισθήματα. Σκέφτομαι τα παιδιά που θα γίνουν οι αντιμέτωποι θεατές της παράστασης. Που θα διαχειριστούν μια ιστορία δοσμένη με το ρεαλισμό που απαιτεί η ζωή και το μέλλον. Όχι με συγκάλυψη. Όχι σαν οι συγκεκριμένοι θεατές να πρέπει να μάθουν τις λιγότερο φορτισμένες λέξεις ή τα πιο ωραιοποιημένα συνώνυμα του κακού.
Η μυστική σοφίτα του Άμστερνταμ. Έτσι κυλούσε η ζωή. Με θερμά και ψυχρά φώτα. Με ησυχία και απαγορεύεται για να μπορέσει να παραταθεί. Η ζωή. Και ένα φαινομενικά κακομαθημένο κορίτσι, η Άννα, καθόλου ανθεκτικό στην έκπτωση της ελευθερίας, προλαβαίνει τη διάρκεια στην αιωνιότητα, πριν ενηλικιωθεί. Γιατί έφτιαξε ήλιους και μέσα από ένα ημερολόγιο, απ' αυτά με το λουκετάκι, τα κοριτσίστικα, τους επέβαλε.
Απρόβλεπτοι οι άνθρωποι. Και στο κακό και στο καλό. Δολοφόνοι απ' τη μια, πληρέστεροι όλων από την άλλη.
Στους πληρέστερους η Άννα. Αλλά και ο Τσε και ο Λένον που η σημερινή ημερομηνία θυμίζει το θάνατο του ενός και τη γέννηση του άλλου.
Αλλά και τόσοι άλλοι που μια μέρα η ιστορία θα γράψει λεπτομερώς γι' αυτούς.
Αθήνα, 9 Οκτώβρη 2014
* "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" κάνει πρεμιέρα στο Χυτήριο, το Σάββατο 11.10.2014
Διαβάστε επίσης:
Βάσια Παναγοπούλου: "Τραγικά επίκαιρη η Άννα Φρανκ, σήμερα"
Αγαπητή Άννα