Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

 

Της Χρύσας Φωτοπούλου

Στην αίθουσα κάνει κρύο. Λειτουργεί αιρ-κοντίσιον με δροσερό αέρα. Η Χριστίνα φοράει το μπουφάν της. Κάτι σημειώνει στη γλώσσα των φωτιστών. Κάθομαι στις τελευταίες θέσεις. Ο Αλέξανδρος Κοέν μιλάει με τον Λοϊζο, τον υπεύθυνο ήχου. "Λοϊζο, πιο δυνατά!". Κάποια στιγμή τα 'χασα. Το επώνυμο του αγαπημένου μου συνθέτη είναι το μικρό όνομα ενός νέου ανθρώπου που ακούμε μόνο τη φωνή του γιατί βρίσκεται πάνω, στο ηλεκτρολογείο.

Οι άνθρωποι της σοφίτας, οι δύο οικογένειες των Εβραίων, βρίσκονται με τα ρούχα τους, χειμωνιάτικα, ευρωπαϊκά ρούχα του '40, στον κήπο του Χυτηρίου. Μέχρι να ξεκινήσει η πρόβα. Η Σταυρούλα Μάκρα, με τα σοσόνια, τα μαύρα παπουτσάκια με το λουράκι είναι ίδια η Άννα Φρανκ. Αν βγει έτσι, όπως είναι, έξω στην Ιερά Οδό να πάει μέχρι το περίπτερο, θα προκαλέσει ένα ωραίο σοκ σε όλους τους οδηγούς αυτοκινήτων που θα κοιτούν μια αυτήν μια την αφίσα με την πραγματική Άννα. Ακόμη και τα μαλλιά με τη χωρίστρα, που δεν είναι ακριβώς στο πλάι. Ή ο Γιάννης Νταλιάνης. Ζεστός, οικείος και ευγενικός σαν τον Ότο Φρανκ, τον αγαπημένο πατέρα της μικρής συγγραφέα.

Το αιρ-κοντίσιον χαμηλώνει. Η πρόβα αρχίζει. Η κρυμμένη ζωή στη σοφίτα. Οι σελίδες του ημερολογίου σε ακριβή στιγμιότυπα. Φωνές, πρόσωπα, ήχοι, παύσεις, σκέψεις, σιωπές, συναισθήματα. Σκέφτομαι τα παιδιά που θα γίνουν οι αντιμέτωποι θεατές της παράστασης. Που θα διαχειριστούν μια ιστορία δοσμένη με το ρεαλισμό που απαιτεί η ζωή και το μέλλον. Όχι με συγκάλυψη. Όχι σαν οι συγκεκριμένοι θεατές να πρέπει να μάθουν τις λιγότερο φορτισμένες λέξεις ή τα πιο ωραιοποιημένα συνώνυμα του κακού.

Η μυστική σοφίτα του Άμστερνταμ. Έτσι κυλούσε η ζωή. Με θερμά και ψυχρά φώτα. Με ησυχία και απαγορεύεται για να μπορέσει να παραταθεί. Η ζωή. Και ένα φαινομενικά κακομαθημένο κορίτσι, η Άννα, καθόλου ανθεκτικό στην έκπτωση της ελευθερίας, προλαβαίνει τη διάρκεια στην αιωνιότητα, πριν ενηλικιωθεί. Γιατί έφτιαξε ήλιους και μέσα από ένα ημερολόγιο, απ' αυτά με το λουκετάκι, τα κοριτσίστικα, τους επέβαλε.

Απρόβλεπτοι οι άνθρωποι. Και στο κακό και στο καλό. Δολοφόνοι απ' τη μια, πληρέστεροι όλων από την άλλη.
Στους πληρέστερους η Άννα. Αλλά και ο Τσε και ο Λένον που η σημερινή ημερομηνία θυμίζει το θάνατο του ενός και τη γέννηση του άλλου.

Αλλά και τόσοι άλλοι που μια μέρα η ιστορία θα γράψει λεπτομερώς γι' αυτούς.

 

Αθήνα, 9 Οκτώβρη 2014


 

* "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" κάνει πρεμιέρα στο Χυτήριο, το Σάββατο 11.10.2014

Διαβάστε επίσης:

Βάσια Παναγοπούλου: "Τραγικά επίκαιρη η Άννα Φρανκ, σήμερα"
Αγαπητή Άννα

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO