Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Η ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΠΟ ΤΙ ΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 

Η Όλια Λαζαρίδου

 

Φέτος η Όλια Λαζαρίδου μαζί με τον Ηλία Κουνέλα και τον Γιώργο Νανούρη για δεύτερη χρονιά ζωντανεύουν στη σκηνή του Πορεία το παραμύθι του Λ. Τολστόι "Από τι ζουν οι άνθρωποι" και γράφει στο onlytheater .

Το "Από τι ζουν οι άνθρωποι" είναι το παραμύθι  που έγραψε ένας σοφός παππούς: ο Τολστόι. Μιλάει μ' έναν απόλυτο παραβολικό τρόπο, απλά αλλά καθόλου απλοϊκά, για τα βασικά της ζωής. Μιλάει για την αγάπη. Την πιο πολυδιαφημισμένη και λιγότερο εφαρμοσμένη λέξη από καταβολής του κόσμου. Οι άνθρωποι κουβαλάμε μια τρύπα. Αυτή η μαύρη τρύπα είναι το έλλειμμα και το βάσανό μας. Και η νοσταλγία μας. Τα παραμύθια σπάνε αυτό τον ελλειμματικό τοίχο της ανθρώπινης συνθήκης και μας ταξιδεύουν από την άλλη μεριά. Εκεί όπου δεν υπάρχει πια δράμα, όπου όλα είναι δυνατά, θαυμαστά, όλα έχουν συντελεστεί. Εκεί όπου οι άγγελοι είναι ορατοί, εκεί όπου τους επιτρέπουμε να επεμβαίνουν και ν' αλλάζουν την καθορισμένη ροή των πραγμάτων. Στον αόριστο διαρκή χρόνο που είναι ο χρόνος των παραβολών, αλλά και στο πολύ συγκεκριμένο δικό μας τώρα. Αυτό το τώρα προσπάθησα να χωρέσω στο έργο με τα σύγχρονα μικρά κείμενα που έγραψα, με θέμα την πόλη μας, την Αθήνα. Nα υπενθυμίσω δηλαδή ότι αυτή η αίσθηση του "νυν και αεί" μπορεί να υπάρχει όχι μόνο στις ιστορίες από τη μακρινή Ρωσία του Τολστόι, αλλά και στις ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας.

"... Ο Άγγελος πέταξε ψηλά, πάνω απ' τις στέγες των σπιτιών. Πέταξε πάνω απ' την Ιπποκράτους, την Ομόνοια, μπήκε μέσα απ' τα ανοιχτά παράθυρα στα διαμερίσματα, στα κρεβάτια των κοιμισμένων, σκέπασε με τις φτερούγες του ό,τι σωριασμένο, ό,τι κουρασμένο και λυπημένο στις πόλεις, σ' ολόκληρη τη γη. Κι απ' τον ψηλότερο τρούλο της Αγίας Πετρούπολης χάθηκε στους ουρανούς, σκορπίζοντας πίσω του άπειρα μικρά, άσπρα χαρτάκια..."

 

 Η παράσταση " Από τι ζουν οι άνθρωποι" παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17:00 στο Θέατρο Πορεία.

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO