Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: TO Ε' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ... ΑΛΛΙΩΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 

 

 

Της Ελένης Κουτσιλαίου

Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε αυτό με την τυπικότητα  που συνήθως γίνεται η παρουσίαση για τέτοιου είδους επιστημονικά γεγονότα.

Και σίγουρα αυτό θα ήταν λογικό καθώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική επιστημονική συνάντηση τεράστιου εύρους και ουσιαστικού επιστημονικού ενδιαφέροντος που  διοργανώνει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών  με συμμετοχή  σημαντικών Ελλήνων & ξένων ερευνητών και Ακαδημαϊκών, και ενεργή  παρουσία των  αντίστοιχων τμημάτων  της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ναυπλίου.

Οι πλούσιες εργασίες του συνεδρίου συμπεριλαμβάνουν  περισσότερες από 100 εισηγήσεις και καλύπτουν μεγάλη έκταση επιστημονικών πεδίων καθιστούν αυτό το συνέδριο μεγάλης σημασίας. Στο πρόγραμμα υπάρχουν επίσης ειδικές συνεδρίες  για νέους ερευνητές, και οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις  σε  συνεργασία με το Εθνικό θέατρο, το Θέατρο Τέχνης ,το Θέατρο Σημείο και το θέατρο του Ν.Κόσμου.

Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε αυτό το  συνέδριο με αντικειμενικό και εκλογικευμένο τόνο, αν αυτό  δεν σηματοδοτούσε ένα σημαντικό αποχωρισμό-αποχαιρετισμό. Με συγκίνηση βαθιά και με μικρό χαμόγελο  αποχαιρετάμε  έναν  ξεχωριστό άνθρωπο και καθηγητή που αφυπηρετεί. Υπήρξε  από τους θεμελιωτές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας  που  αγάπησε ,μελέτησε  και ανάδειξε όσο λίγοι την Ελληνική παράδοση, που βρήκε τον τρόπο να μιλάει την Ελληνική γλώσσα -Βιεννέζος αυτός- με λαγαρή βαθύτητα:Τον Βάλτερ Πούχνερ…

Στο χθεσινό του χαιρετισμό  στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου όλοι οι φοιτητές-οι φοιτητές του –όλων των ηλικιών  από 20 ως 40 ετών χειροκροτούσαν ώρα πολύ όρθιοι και δακρυσμένοι.

Θα θυμηθώ εδώ  μια φράση του που μας έλεγε  και  την κρατώ : «το χαμόγελο και η καλή κουβέντα δεν κοστίζουν τίποτα και κάνουν θαύματα»

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς ψυχρά για αυτό το  Συνέδριο, αν αυτό δεν αποκάλυπτε τη γιγαντιαία και σε πείσμα των συνθηκών προσπάθεια  των τριών τελευταίων ετών του Τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών  να συνοδοιπορήσει με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά τμήματα σημαντικών Πανεπιστημίων, να συμμετέχει ενεργά και γόνιμα στην ζωντανή θεατρική πραγματικότητα,να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική μας ζωή,  διατηρώντας  παράλληλα την ακαδημαϊκή του φερεγγυότητα.

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς ψυχρά και ενημερωτικά  για ένα Συνέδριο αν δεν άκουγε τις εισηγήσεις των  παλιών του συμφοιτητών, διαπιστώνοντας με περηφάνια  πώς έχουν προχωρήσει στο πεδίο ερευνών τους, βλέποντάς τους να έχουν ανέλθει στην ακαδημαϊκή  ιεραρχία και να διδάσκουν πια οι ίδιοι, διαγράφοντας τη δική τους πορεία εντός και εκτός της  χώρας.

Θα μπορούσε κανείς να είναι απλά ενημερωτικός, αν δεν υπήρχε η συγκίνηση της συνύπαρξης, της ανταλλαγής απόψεων με τους καθηγητές σου, όχι σε  ίση αλλά σίγουρα  σε ισότιμη  βάση.

Αν δεν υπήρχαν οι φοιτητές που με την προσφορά και τον εθελοντισμό τους  και το χαμόγελό τους δεν φρόντιζαν για την ομαλή διεξαγωγή  του Συνεδρίου και αν δεν αντιμετώπιζαν με χιούμορ την κάθε δύσκολη κατάσταση.

Τέλος, δεν μπορώ να μιλήσω ψυχρά και ενημερωτικά για αυτό το σημαντικό συνέδριο  που  αποδεικνύει  περίτρανα  την αξία του να είσαι ενεργό μέλος μιας κοινότητας, τη σημασία του να ανήκεις, να συνεισφέρεις, να συνυπάρχεις δημιουργικά, συγκρουσιακά, δυναμικά, με  γνησιότητα και πίστη. Με λίγα λόγια ένα συνέδριο που όχι μόνο μιλά για τη Δημοκρατία, αλλά και την αποδεικνύει στην πράξη.

 Πληροφορίες εκδήλωσης:

Αθήνα, Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών ,5/8 Νοεμβρίου 2014 

 

Η Ελένη Κουτσιλαίου είναι θεατρολόγος.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO