Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

INNERVIEW: Ο ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Φωτογραφία από την παράσταση

 

  γράφει ο Αλέξης Σταμάτης

2010. Δακρυγόνα. Ένα θεατρικό έργο. Ένας σκηνοθέτης. Μια συνέντευξη. Σπάνια μιλάει. Τη διαβάζω. Είμαστε φίλοι. Εντυπωσιάζομαι. Εκείνη την εποχή γράφω ένα μυθιστόρημα. Με πολιτικό υπόβαθρο. Ένας χαρακτήρας του βιβλίου είναι σκηνοθέτης. Επινοημένος, φυσικά. Ο Μιχάλης. Στοιχεία της συνέντευξης αναδύονται στο μυθιστόρημα. 

Ένα χρόνο αργότερα. Δέχομαι μια πρόταση από το Λονδίνο. Για μια ημερίδα με τίτλο Greece is the word. Θα συζητήσω για την ελληνική λογοτεχνία με την Βικτόρια Χίσλοπ, την Ιωάννα Καρυστιάνη και τον  Ντέιβιντ Κόνολι στο Southbank Centre, διάσημο πολιτιστικό χώρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Η διοργανωτής έχει προσθέσει κι ένα τελικό μέρος όπου θα υπάρξει θέαμα επί σκηνής. Μου προτείνει να παρουσιάσω ένα απόσπασμα θεατρικού έργου μου που θα έχει σχέση με την κρίση. Σκέφτομαι πως, έτσι αποκομμένο από το δραματουργικό κορμό, ένα κομμάτι δε θα λέει τίποτα και αποφασίζω να γράψω κάτι από την αρχή.

Στο νου μου έρχεται η συνέντευξη του φίλου σκηνοθέτη και η λογοτεχνική της επεξεργασία στο μυθιστόρημα ως συνέντευξη του χαρακτήρα Μιχάλη. Δε θέλω όμως μονόλογο. Έτσι γεννιέται και μια δεύτερη ηρωίδα, η δημοσιογράφος. Οι ήρωες συνδιαλέγονται στο νου μου και αποκτούν ένα κοινό παρελθόν. Συνεπώς και μια σχέση. Ένα νέο έργο γεννιέται: αυτί τη φόρα είναι ένα θεατρικό μονόπρακτο για δυο πρόσωπα, δυο τρισδιάστατους χαρακτήρες.

Το έργο παίζεται στο Southbank Centre: Ηθοποιοί ο Νίκος Πουρσανίδης και η Εύα Σιμάτου. Σκηνοθεσία ανύπαρκτη, ό,τι καταφέραμε στο διαμέρισμα του Νίκου στο Maida Vale. Τις επόμενες μέρες διαβάζουμε μια εξαιρετική κριτική από το έγκυρο British Theater Guide.

Στην Αθήνα πια νιώθω ότι  εκείνο που παίχτηκε στο Λονδίνο είναι το προσχέδιο για την Τρίτη Πράξη ενός ολοκληρωμένου θεατρικού έργου. Θυμάμαι ένα άλλο παλιό μου έργο το "Θάλαμο". Στοιχεία του με επισκέπτονται. Γεννιέται ένας τρίτος χαρακτήρας: ο Γιώργος, ο οδηγός. Που μεταφέρει τον Ζο και την Άλι, ως μνήμες "νεκροζώντανες".  

Οι τρεις πλέον χαρακτήρες εμπλέκονται, συμπλέκονται, συγκρούονται, "γράφουν" το έργο. Από μέσα. Και το "παιχνίδι" πλέον γίνεται πιο περίπλοκο. Το αναλαμβάνει η Λίλλυ. Και το ζωντανεύουν ο Νίκος, ο Λάζαρος και η Εύα. Τους ευχαριστώ όλους όπως και τον Αλέκο, τη Μαρία, τον Τηλέμαχο, την Αποστολία, την Ιωάννα, τον Παναγιώτη και τον Χρήστο.

 

Ο Αλέξης Σταμάτης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Νεοέλληνες συγγραφείς. Το καινούργιο του έργο "Innerview" παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 17 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία της Λιλλύς Μελέμε με τους Νίκο Αρβανίτη, Εύα Σιμάτου και Λάζαρο Βαρτάνη.

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO