Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΤΑ ΦΙΝΤΑΝΑΚΙΑ: ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Βαλάντης Φράγκος

 

Σε ένα διάλειμμα πρόβας, ο Βαλάντης έκατσε και έγραψε το παρακάτω κείμενο. Ξαναθυμήθηκε τις πτήσεις, το τσαρούχι, τη γροθιά και την μπέρντα και μαζί του τα ξαναθυμήθηκα και εγώ. Τη γροθιά και τις πτήσεις. Τσαρούχι και μπέρντα δε φόρεσα ποτέ. Δεν ξέρω, αν φταίνε οι θερμοκέφαλες κυρίες, Ελένη και Αντιγόνη, αλλά ο μοναδικός άνδρας της παράστασης "Peer Gynt, no man's land", Βαλάντης Φράγκος, μέσα σε 90 λεπτά λέει 15.987 λέξεις και δεν κάνει ούτε ένα σαρδάμ. Και η τάση του για απογείωση είναι ολοφάνερη. Βέβαια..

 

Από τα πέντε μου, είχα μια μεγάλη ανάγκη να πετάω (σχεδόν μανία). Με μια μπέρτα δεμένη στο λαιμό. Πολλές ώρες, πολλές μέρες. Πτήσεις, η μία πίσω από την άλλη.

Ώσπου μια μέρα μου λέει η μάνα «θα πας σχολείο». Αααααα, ντσσσσς. Αυτό ήταν, προσγειώθηκα, κακήν κακώς.
Αστεία πράγματα. Ωραία ήταν στο σχολείο. Στο χωριό. Ντυμένος τσολιαδάκι, στην παρέλαση να λέω το ποίημα του Μάρκου Μπότσαρη, να χτυπάω το τσαρούχι στο πάτωμα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της μάνας και να υψώνω τη γροθιά, απορώντας, φυσικά, γιατί.

Ή παπαδάκι στην εκκλησία κάθε Κυριακή, μάχη για το εξαπτέρυγο, ο καλύτερος το κρατά ψηλά! Ούτε λάβαρο της επανάστασης να ήταν!  Λόγω των καλών μου επιδόσεων, ως χειριστής εξαπτέρυγου, να ακολουθώ τον παπά στις κηδείες, πω πω πολύ κόσμο συνόδευσα.

Εφηβεία, λύκειο. Για πτήσεις, ούτε λόγος! Βόλτες με τους κολλητούς, διάβασμα. Πανεπιστήμιο. Ωχ. Τρία χρόνια, βύθισμα. Να το βγάλω, να το αφήσω. Φύσημα, ξεφύσημα. Κρίσεις πανικού. Κενό αέρος! Πού να πετάξεις, μετά από τόση μακρά θητεία στη γείωση. Έπρεπε να θυμηθώ, αυτό που είχα ξεχάσει.

Και εκεί που προσπαθώ, έρχεται το θέατρο. Κάπως αρχίζω να σηκώνομαι, συναντώ την Ελένη, ξεκόλλησα από τη γη. Εκεί ψηλά βρίσκω την Αντιγόνη. Τρεις τώρα πια με το μυθικό αερικό, τον "Πεερ Γκυντ".
Αααα! και οι τρεις στον αέρα με πολλά μποφόρ και ανεμοστρόβιλους. Για τώρα, προσγειωθήκαμε στο Σύγχρονο Θέατρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μέχρι 25 Νοεμβρίου.

Επόμενη στάση; Κανείς δεν ξέρει. Θα συσκεφτούμε στα 28.000 πόδια και θα αποφασίσουμε. Άλλωστε, με δύο θερμοκέφαλες κυρίες είναι τα πράγματα πολεμικά.

Και δεν έχω και τσαρούχι να βαρέσω.

 

*Η παράσταση "Peer Gynt, no man's land" ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

 

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO